Insula Creta este cea mai mare insula greceasca, a cincea din Marea Mediterana, cu o suprafata de 9400 kmp. Partea de Vest este cea mai verde si mai muntoasa zona a Cretei. Nu puteti pleca din Creta fara sa vizitati cele doua orase Chania si Rethymno, destinatii rafinate de vacanta, care atrag anual foarte multi turisti. Puteti intreprinde o drumetie prin spectaculoasele chei Samaria sau puteti petrece o zi la Elafonissi unde va bucurati de apa albastra a lagunei si de plaja cu nisip fin.
Locatie: Situata la granita a trei continente: Europa, Asia si Africa, Creta se numara printre cele mai sudice insule ale Greciei. Se afla la 100 km de Peloponez, la 175 km de Turcia, 800 km de nordul Africii. Plajele Cretei totalizeaza o suprafata de 10 946 km.
Scurt istoric: Inceputurile istoriei Cretei sunt o combinatie de realitate si mitologie. Zeus a fost nascut intr-una din pesterile din muntii Cretei. Primii invadatori au ajuns in Creta in perioada neolitica, care a fost urmata de perioada bronzului sau epoca minoica. Civilizatia minoica a durat mai mult de 1500 ani si a atins forme inalte ale vietii si creatiei. Intre anii 1100 I Ch – 300 D Ch Creta s-a aflat sub ocupatie Romana. Timp de opt secole (330-1204) Creta a fost provincie bizantina, cu o intrerupere de 137 ani (824-961) sub ocupatie araba. Arabii şi-au construit capitala la El Khandak, azi locul pe care se afla Heraklion. Creta era o ameninţare permanent pentru Imperiul Bizantin. In 961 Nikiforos Fokas reuşeşte sa cucereasca insula, distrugand şi zidurile El Khandak-ului. Centrul administrativ a fost restabilit pe ruinele El Khandak-ului, renumindu-l Handakasl. Creta a fost data lui Boniface Monferat, care a vandut-o veneţienilor in 1204. Se menţine capitala la Handakas şi se construiesc palate in diferite locuri pe insula. In 1645 turcii captureaza Rethymno şi Hania, iar dupa 22 de ani Candia (numele veneţian al Heraklionului). A fost o ocupaţie dura cu multe revolte ce au culminat cu Marea Revolta din 1821 pentru Independenţa care a dus la eliberarea Greciei dar nu şi a Cretei. In 1830 Grecia devine ţara independent dar fara Creta. Creta a fost vanduta de sultanul turc Egiptului. Astfel a inceput o noua perioada de dominaţie şi nenorociri. Cretanii au continuat sa lupte pentru independenţa pe care o primesc in 1898. In 1913 Creta se uneşte cu Grecia, şi insula face acum parte integranta din Grecia.
Informatii geografice: Creta are o suprafata de 8.400 km2, masoara de la est la vest 250 km si de la nord la sud cu o latitudine maxima de 60 km. Insula separa Marea Egee de Marea Libiana, marcand granite dintre Europa si Africa. In centru se afla munti maiestuosi, iar platourile, brazdate de chei adanci, se sfarsesc in vai fertile. Partea Nordica este mai populata, aici se aliniaza si orasele mai mari, situate in golfuri potrivite pentru ancorare, iar partea sudica cu stanci inaltandu-se din mare, este slab populata.
Clima: Insula Creta are o clima mediteraneana, cu ierni blande si veri calduroase. In lunile aprilie, mai, septembrie si octombrie, vremea este foarte placuta, cu temperaturi ce nu depasesc 25 grade Celsius, perfecta pentru plimbari sau plaja.
Gastronomie: Grecii gatesc cu ulei de masline, iar carnea lor preferata este cea de oaie la gratar. Specialitatile cretane sunt branza graviera (galbena) si mizithra – branza alba, cremoasa, servita deseori in loc de fetta in salata greceasca .Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc in tavernele locale.
Sport si activitati pentru timpul liber: Se pot practica urmatoarele sporturi si activitati: navigatie, sporturi motorizate, scufundari, tenis, golf, calarie, ciclism, parapanta, surfing şi windsurfing.
Shopping: Insula Creta este renumita pentru articolele de pielarie, obiectele de artizanat lucrate manual, haine modern si clasice, bijuterii interesante. Creta produce o gama variata de condiment pe care le gasiti in pietele locale.