Timp liber, iar pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultură continuam periplul nostru cu o incursiune in Avanos o mică localitate, faimoasă datorită meșterilor olari, unde vizităm un atelier de ceramică pentru a vedea la lucru unul dintre artizanii locului. Meșterul ne dă ocazia să ne murdărim pe mâini, modelând lutul după pofta inimii. După această experiență telurică, pornim din nou, drumul trecând pe lângă Râul Kizilirmak. Oprim scurt pentru a surprinde cadre perfecte cu „Râul Roșu”.
E timpul să ne reîncărcăm bateriile, luăm masa la un restaurant local și ne răcorim cu ceai aromat de fructe sau Salep. (Pranzul este inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultură).
Moment de răgaz:
Regiunea este faimoasă pentru artizanii locali, țesători, meșteri ceramiști, bijutieri. Ne oprim la un magazin de covoare de unde poți cumpăra un covor autentic anatolian lucrat manual, apoi vizităm o fabricuță de onyx, locul ideal pentru achiziția de suveniruri. Cu siguranță, piesele autentice își vor găsi un loc special în casa ta ca obiect de decor.
Urmatoarea redută pentru această zi este Uçhisar, cu fortăreața sa dăltuită în stânca masivă, ce domină dealurile dimprejur. Fortăreața era folosită drept refugiu de către protocreștini în perioada romană și bizantină.
Ne continuam vizita si admiram unele dintre cele mai impresionante elemente naturale, turnurile cu aspect de hornuri ale caselor din povesti cu zane. Istoria acestor hornur a inceput acum cateva milioane de ani, o data cu eruptia vulcanului Erciyes care a acoperit intreaga zona in cenusa vulcanica si care ulterior s-a solidificat devenind o roca moala numita tuf vulcanic. Peste acesta s-a depus un strat de bazalt iar prin actiunea factorilor de eroziune, vantul si apa, tuful vulcanic s-a macinat ramanand doar bazaltul de deasupra ca acoperi si strat de protectie, formand hornuri cu inaltimi ce ating 40 de metri.
Cele mai cunoscute locuri și formațiuni geologice din Cappadocia sunt: Valea Călugărilor (Pașabag), numită așa deoarece “hornurile” seamănă aici cu niște călugări cu glugă, Hornurile Zânelor, Rocile din Göreme, unde creștinii au săpat orașe subterane in roca vulcanică.
În Valea Devrent nu numai hornurile din Cappadocia impresioneză, ci și alte formațiuni geologice, cu forme asemănătoare unor animale cunoscute: cămila, melcul, focile, dar şi prințesele.
Ne întoarcem la hotel unde cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare sunt întâmpinați cu cina, o masă savuroasă. (Cazare în Nevsehir hotel 4*).